PVDA wil debat over 1.500 euro pensioen afdwingen
Foto: Frog 974 - Fotolia

Oppositiepartij PVDA hoopt tegen januari honderdduizend handtekeningen te verzamelen om een discussie in het parlement over het minimumpensioen af te dwingen.

De partij hoopt daarmee de eerste te zijn die gebruikmaakt van het zogenaamde burgerinitiatief, dat burgers de kans geeft om een wetsvoorstel op de agenda van de Kamer te zetten als ze daar 25.000 handtekeningen voor vinden.

In het PVDA-voorstel hebben gepensioneerden na veertig jaar werk recht op minimum 1.500 euro pensioen, daar waar het gemiddeld pensioen nu 1.240 euro bedraagt voor mannen en 989 euro voor vrouwen. Tijdens de verkiezingscampagne lanceerden verschillende partijen een vergelijkbaar voorstel. De PVDA wil hen met die belofte confronteren. Daarvoor worden de komende maanden een miljoen petitieformulieren verdeeld.

De partij maakt gebruik van het burgerinitiatief na slechte ervaringen met de wetsvoorstellen die ze zelf indiende. ‘De vorige legislatuur hebben we 47 wetsvoorstellen ingediend, slechts een is besproken, en dat voor welgeteld acht seconden’, zegt kamerlid Raoul Hedebouw. Bij een burgerinitiatief zijn de kamerleden verplicht om een delegatie van de indieners te aanhoren.

Vraag blijft hoe de maatregel gefinancierd moet worden. PVDA-Kamerlid Kim De Witte schat de kostprijs op 2,8 miljard euro. Hij rekent op beter betaald werk, de strijd tegen fraude, een miljonairstaks en het schrappen van allerlei aftrekken van sociale bijdragen door bedrijven.