Groen licht voor publicatie boek van omstreden islamoloog Tariq Ramadan
Foto: AFP

Een Parijse rechter heeft beslist dat het boek over Ramadans verkrachtingszaak toch mag worden gepubliceerd. Een vrouw die de islamoloog beschuldigt van verkrachting, eiste een verbod op de publicatie, omdat haar naam in het boek wordt onthuld.

Volgens de rechtbank in Parijs is de identiteit van de klaagster echter al bekend. Bovendien zou haar vraag onredelijk en disproportioneel zijn in verhouding tot de vrije meningsuiting. De rechter erkent wel dat de vrouw schade heeft geleden door de bekendmaking van haar naam. Daarom moet Ramadan haar een symbolische euro betalen.

De vrouw, die in de media Christelle wordt genoemd, beschuldigt de Zwitserse islamoloog van verkrachting in een hotelkamer in Lyon in oktober 2009. Ramadan ontkende eerst de feiten, maar de resultaten van het onderzoek pleitten tegen hem. Hij verdedigde zich vervolgens door te stellen dat het om ‘een relatie met instemming’ ging.

Alfred Dreyfus

In zijn boek Devoir de vérité  vertelt Ramadan hoe hij de zaak, die hem tien maanden in voorlopige hechtenis deed belanden, heeft beleefd. Hij vergelijkt zichzelf daarbij met de joodse kapitein Alfred Dreyfus, die slachtoffer werd van een gerechtelijke dwaling als gevolg van het vigerende antisemitisme in Frankrijk op het einde van de negentiende eeuw. Dreyfus werd ten onrechte beschuldigd van hoogverraad in 1894 en later, in 1906, gerehabiliteerd toen de dwaling duidelijk werd.

Ramadan wordt in totaal door vijf vrouwen beschuldigd van verkrachting, vier in Frankrijk en één in Zwitserland. Voor die laatste zaak verschijnt hij in de herfst voor de procureur van Genève.