VN waarschuwen Israël dat annexatie Westelijke Jordaanoever 'elke kans op vrede zal verwoesten'
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens de persconferentie in Tel Aviv. Foto: AP
De Verenigde Naties hebben Israël woensdag gewaarschuwd dat een gedeeltelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever elke kans op vrede in de regio zou 'verwoesten'. Netanyahu zei eerder op de dag een strategische strook van de bezette Westelijke Jordaanoever te zullen annexeren als hij de parlementsverkiezingen van 17 september wint.

‘Het zou verwoestend zijn voor de mogelijkheid om de onderhandelingen (tussen Israël en Palestina, red.) te herlanceren, voor de regionale vrede en voor de essentie zelf van een tweestatenoplossing’, aldus de woordvoerder van de VN, Stéphane Dujarric. ‘Elke Israëlische beslissing om zijn wetten, jurisdictie en administratie op te leggen in de bezette Westelijke Jordaanoever zou geen enkel internationaal wettelijk resultaat hebben.’

De woordvoerder gaf ook de mening van de secretaris-generaal Antonio Guterres mee. ‘Het standpunt van de secretaris-generaal is duidelijk. Unilaterale acties helpen het vredesproces niet.’

Netanyahu kondigde dinsdag aan dat hij een strategische strook van de Westelijke Jordaanoever wil annexeren in het geval hij de parlementsverkiezingen op 17 september wint. Hij heeft het dan over de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee. De Jordaanvallei beslaat ongeveer 30 procent van de Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied dat sinds 1967 door Israël bezet wordt.

‘Vandaag kondig ik mijn voornemen aan om, met een toekomstige regering, de soevereiniteit van Israël toe te passen op de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee’, verklaarde Netanyahu op een persconferentie nabij Tel Aviv. De Jordaanvallei beslaat ongeveer 30 procent van de Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied dat sinds 1967 door Israël bezet wordt.

Bittere verkiezingsstrijd

De verklaring van Netanyahu komt een week voor verkiezingen die een bittere strijd beloven te worden. Netanyahu, die het electoraat van de joodse kolonisten het hof maakt die voor de annexatie van de Westelijke Jordaanoever zijn, ligt momenteel nek-aan-nek met zijn tegenstrever Benny Gantz, gewezen chef van het leger.

De Verenigde Staten, die Israël steeds gesteund hebben sinds Donald Trump zijn intrek nam in Het Witte Huis, zouden na de Israëlische verkiezingen de details van hun vredesplan voor het Midden-Oosten voorstellen. ‘Dat plan zal een historische en unieke gelegenheid zijn om onze soevereiniteit over onze nederzettingen in Judea en Samaria toe te passen’, zei Netanyahu nog.

'Flagrante diefstal'

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO reageerde eerder al ontzet op de aankondiging van Netanyahu. ‘Dit zou een flagrante diefstal van grond zijn, die niet alleen de tweestatenoplossing, maar elke kans op vrede vernietigt’, zo reageerde Hanan Ashrawi van de PLO.

Het is niet de eerste maal dat Netanyahu electoraal probeert te scoren met de belofte van een annexatie van de Westelijke Jordaanoever. Ook in april kondigde hij al een annexatie aan. Netanyahu won toen die verkiezingen, maar kreeg geen coalitie op de been, waardoor het parlement zichzelf ontbond en nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven.