Reddingsschip Alan Kurdi vraagt hulp voor vijf overgebleven opvarenden
Tunesische migranten eten een maaltijd in een container aan boord van de Alan Kurdi. Foto: REUTERS

Het Duitse reddingsschip Alan Kurdi, dat al ongeveer tien dagen in de Middellandse Zee ligt, richt zich tot Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal.

Vijf mensen bevinden zich nog aan boord van het schip, nadat Malta eerder op de dag besloot om nog drie vluchtelingen op te vangen.

De Alan Kurdi - de boot is genoemd naar de verdronken kleuter Alan Kurdi - nam op 31 augustus dertien mensen uit een overvolle houten boot aan boord . Acht van hen waren minderjarig. De boot bevond zich in de reddingszone van Malta, maar Malta verklaarde zich donderdag enkel bereid twee jongens op te nemen die zware angstaanvallen hebben. Uiteindelijk liet het land nog zes andere mensen binnen.

De Duitse organisatie Sea Eye, die het schip beheert, heeft nu aan Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal gevraagd zich om de vijf overgebleven mensen te bekommeren. Dat liet woordvoerder Gorden Isler maandagavond op Twitter weten.

Zowel Italië als Malta hebben de voorbije maanden schepen met migranten afgewezen. Malta stelde voor dat de Alan Kurdi naar Tunesië zou terugkeren.