De Britse parlementsleden hebben de vraag van de Britse premier Boris Johnson voor nieuwe verkiezingen opnieuw verworpen. De schorsing van het parlement werd onder luid protest wél goedgekeurd.

Het Britse parlement is vanaf vandaag dinsdag voor vijf weken opgeschort. Dat was meteen de laatste beslissing van het parlement, na een dag én nacht vol drama. De schorsing van het parlement lokte felle reacties uit. Oppositieleden riepen 'shame on you', 'schaam u' naar collega's van de Conservatieve partij. Anderen hadden bordjes mee met daarop 'silenced', 'tot zwijgen gebracht'. 

Johnson had het parlement eerder op de avond opgeroepen om nieuwe verkiezingen op 15 oktober goed te keuren. Maar hij beet in het zand. Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn wou niet  'in de val van de premier' trappen. Volgens hem drijft Johnson het land 'naar de afgrond' met een Brexit zonder akkoord. Johnson moest tweederde van het parlement achter zich krijgen ofwel minstens 434 parlementsleden. Slechts 293 leden stemden voor verkiezingen. 

Verkiezingen voor 31 oktober, de dag waarop het Verenigd Koninkrijk plant om de EU te verlaten, zijn niet meer mogelijk. 

Spoeddebat

Het was niet de enige nederlaag van Johnson die avond. Verschillende parlementsleden vroegen nog vóór de schorsing van het parlement om een spoeddebat. Parlementsvoorzitter John Bercow, die enkele uren voordien zijn ontslag had ingediend, ging daarop in. 

Dominic Grieve, voormalig lid van de Conservatieven, eiste dat alle documenten over de beslissing om het parlement te schorsen zouden worden vrijgegeven. Hij vroeg ook naar de persoonlijke berichten van en naar een aantal medewerkers van Johnson. Het gaat onder meer over de whatsapp-berichten van Dominic Cummings, de rechterhand van de premier. 

Volgens Grieve zal daaruit blijken dat Johnson valse verklaringen heeft afgelegd. Grieve kreeg een meerderheid van de parlementsleden achter zich. In principe moet Johnson al voor 11 september de documenten vrijgeven. Of zijn kabinet hierop zal ingaan, valt nog af te wachten. Het is in elk geval opnieuw een blamage voor Johnson.

De dag bracht Johnson samengevat weinig goed nieuws: de wet die hem dwingt om uitstel te vragen als er geen deal is met de EU is door de koningin bekrachtigd, hij kreeg geen nieuwe verkiezingen, en hij moet persoonlijke berichten vrijgeven.

De vraag is nu welke strategie Johnson nog uit zijn mouw kan toveren. Sluit hij alsnog een deal met de Europese Unie? Zoekt hij een uitweg om op 31 oktober zonder deal de EU te verlaten? En breekt hij daarbij de wet of niet?