Brits parlement geschorst tot 14 oktober
Premier Boris Johnson in het Britse parlement. Foto: AFP

Het Britse parlement is voor vijf weken opgeschort, tot 14 oktober. De wet die Johnson verplicht uitstel te vragen als er geen deal is, raakte gestemd, maar vervroegde verkiezingen niet. Johnson zit vast.

De Britse parlementsleden hebben de vraag van premier Boris Johnson om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven nogmaals verworpen. Dat betekent dat er voor 31 oktober - de dag waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat - geen nieuwe verkiezingen komen. 

De werkzaamheden van het parlement zijn dinsdagnacht geschorst. Tot 14 oktober komt het parlement niet samen. Boris Johnson verraste twee weken geleden met die vraag om het parlement te schorsen. De bedoeling was dat het parlement een ‘no-deal’-Brexit niet zou kunnen verhinderen. Toch stemde het Lagerhuis nog een wet die de premier bij een gebrek aan een akkoord met de EU verplicht om uitstel te vragen voor de Brexit, minstens tot eind januari 2020. Een nederlaag én een probleem voor Johnson. De premier verloor op één week tijd zes 

 

Geen verkiezingen?

De vraag van de dag is nu welke strategie Johnson uit zijn mouw zal toveren. Sluit hij alsnog een deal met de Europese Unie, zoekt hij een uitweg om op 31 oktober zonder deal de EU te verlaten, breekt hij daarbij de wet of niet?