Mo Farah snelt in persoonlijk record naar nieuwe zege in Great North Run, Bashir Abdi is vijfde
Foto: Photo News

Mo Farah heeft zondag voor het zesde jaar op rij de Great North Run gewonnen, een prestigieuze halve marathon in Engeland tussen Newcastle upon Tyne en South Shields.

De 36-jarige Farah pakte de overwinning in 59:07, een persoonlijk record. In de slotkilometer liep de Brit weg van zijn Ethiopische concurrent Tamirat Tola. Die werd tweede op zes seconden. De Nederlander Abdi Nageeye eindigde als derde op 48 seconden.

“Het publiek juichte zo luid dat ik niet wist of hij dichter kwam, dus bleef ik maar achterom kijken”, reageerde de meervoudige olympische kampioen op de 5 en 10 km. Voor Farah kaderde de race in zijn voorbereiding op de marathon van Chicago op 13 oktober.

Bashir Abdi werd vijfde in 1u01:11. Hij ging lang mee met de kopgroep, maar kwam zichzelf op het einde tegen. “Ik heb geprobeerd, maar ben tegen de muur gelopen”, reageerde Abdi, die vorig jaar 1u00:42 noteerde. Ook Abdi loopt volgende maand in Chicago de marathon. De Greath North Run was voor de Belgisch marathonrecordhouder zijn laatste testwedstrijd.

De Keniaanse Brigid Kosgei, in april winnares van de London Marathon, zegevierde bij de vrouwen in 1u04:28, de snelste tijd ooit, maar de chrono geldt niet als wereldrecord omdat het parcours niet gehomologeerd is.