VS blijft foutloos op WK basketbal na simpele winst, drie flaterende refs op non-actief
Foto: AFP

De Verenigde Staten blijven op het WK in China ongeslagen. Ook The Greak Freek Giannis Antetokounmpo (15 punten, 13 rebounds) kon met Griekenland in poule K de Amerikanen niet stoppen.

Kemba Walker (15 punten, 4 rebounds, 6 assists) loodste na een 38-25 bonus halfweg de States naar een simpele 69-53 overwinning. Met 4 op 4 staat het team van coach Gregg Popovich met anderhalf been in de kwartfinale. Tsjechië, dat via onder meer een sterke Tomas Satoransky (20 punten, 7 rebounds, 9 assists) met 93-71 van Brazilië zegevierde, heeft in poule K op de slotspeeldag ook nog kans op een stek in de kwartfinale. De Tsjechen moeten dan wel winnen van Griekenland.

In groep L zijn Frankrijk en Australië wel al zeker van een stek in de kwartfinale. Frankrijk, met Nando De Colo (21 punten), zegevierde na een thriller met 78-75 van Litouwen. Patty Mills schitterde bij Australië en leidde met 19 punten, 4 rebounds en 9 assists zijn team tegen de Dominicaanse Republiek naar een 82-76 overwinning. Frankrijk en Australië kwalificeren zich met vier zeges op een rij voor de laatste acht.

FIBA zet drie scheidsrechters op non-actief

De Spanjaard Antonio Conde, de Venezolaan Daniel Alberto Garcia Nieves en de Argentijn Leandro Lezcano mogen geen wedstrijden meer leiden op het WK basket in China. De internationale basketfederatie (FIBA) schorste het trio nadat ze de mist ingingen tijdens de wedstrijd van zaterdag tussen Frankrijk en Litouwen.

In het slot van die groepsmatch sloeg de Fransman Rudy Gobert tijdens een rebound na een vrijworp tegen het bord, wat verboden is. Toch kreeg hij geen sanctie. Litouwen had een punt moeten krijgen, waardoor de stand 76-76 zou zijn geweest. Uiteindelijk haalde Frankrijk het met 78-75 en plaatste zich voor de kwartfinales.