Gele hesjes maken gewelddadige rentree in Frankrijk
In Montpellier werd een politievoertuig in brand gestoken. Foto: AFP

Enkele duizenden gele hesjes hebben voor hun ‘rentree’ zaterdag gemanifesteerd in verschillende grote steden in Frankrijk. In Montpellier, in het zuiden, kwam het al snel tot geweld en werd een politiewagen in brand gestoken.

In Montpellier protesteerden volgens de politie 1.500 gele hesjes, volgens de manifestanten zelf waren ze zelfs met 3.000. Het kwam tot sporadische incidenten in het centrum, waar toeristen en inwoners ook verwikkeld raakten in het treffen tussen betogers en politie. Daarbij werd traangas ingezet. Een winkelstraat in het centrum werd in dikke rook gehuld nadat een politievoertuig in brand gestoken was. Meerdere winkels werden gevandaliseerd.

Ook in Rouen, in het noorden van Frankrijk, kwam het tot opstootjes tussen gele hesjes en politie. De betogers kregen er de steun van de vakbond CGT. In Toulouse, in het zuidwesten, trokken meerdere honderden gele hesjes door de straten, in Rijsel (noorden) waren het er volgens de politie zowat 650 en volgens de gele hesjes zelf 1.500. Daar ging het er gemoedelijker aan toe.

In Parijs hebben slechts enkele tientallen manifestanten geprobeerd om te verzamelen op de Chams-Elysées, waar betogingen verboden blijven.