EU betreurt overdracht MH17-verdachte aan Rusland
MH17-verdachte Volodimir Tsemach. Foto: EPA-EFE
De Europese Unie betreurt dat Oekraïne een belangrijke getuige in het proces rond de neergeschoten vlucht MH17 aan Moskou heeft overgedragen als onderdeel van een gevangenenruil. MH17-verdachte Volodimir Tsemach is inmiddels in Moskou. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft Rusland intussen gevraagd Tsemach uit te leveren. De kans dat Rusland het verzoek honoreert, is miniem.

Tsemach kan een belangrijke rol spelen in het onderzoek naar en de rechtszaak over het neerhalen van vlucht MH17, vijf jaar geleden. De rebellencommandant zou het bevel hebben gehad over de luchtafweer ter plaatse en de hand hebben gehad in het weghalen van de fatale BUK-raketinstallatie.

Een beroepsrechtbank in Kiev beval donderdag de voorlopige vrijlating van Tsemach, de enige verdachte die in hechtenis zat. Zijn vrijlating zou deel uitmaken van een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland.

De Europese Unie reageerde zaterdag tevreden op die gevangenenruil, maar betreurt dat daarbij ook Tsemach werd vrijgelaten. ‘Wij roepen Rusland op om volledig samen te werken en al het mogelijke te doen om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor het tragische neerhalen van MH17’, laat een EU-woordvoerder weten.

Bij de aanslag op de MH17 kwamen in 2014 193 Nederlanders om het leven. Ook Nederland betreurt bijgevolg 'ten zeerste' dat Oekraïne Tsemach aan Rusland heeft overgedragen. Wel heeft het Nederlandse OM, volgens het kabinet na zware Nederlandse druk, de kans gekregen de Oekraïense separatist nog eens te verhoren voor hij naar Rusland vertrok.

‘Bizar’

Ook vanuit de Nederlandse politieke partijen wordt zaterdag boos en verontwaardigd gereageerd. Regeringspartij CDA twijfelt of Nederland nog wel op Oekraïne kan rekenen bij het onderzoek naar de vliegramp.

CDA-Kamerlid Chris van Dam noemt de vrijlating en het vertrek van Tsemach naar Rusland ‘bizar’. Hij begrijpt niet dat Oekraïne, dat nooit onderdanen uitlevert, nu plotseling wel een Oekraïner uitlevert aan Rusland. Hij twijfelt ‘ernstig’ of de regering in Kiev nog een betrouwbare partner is en ‘wil weten wat het Nederlandse kabinet doet om dat te verzekeren’.

Van Dam en zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma willen minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken snel spreken over de ‘ontgoochelende’ afloop. Sjoerdsma wil liefst al dinsdag tijdens het vragenuur tekst en uitleg over ‘hoe dit zo heeft kunnen gebeuren’.