Rusland en Oekraïne wisselen gevangenen uit
De Oekraïense regisseur Oleg Sentsov. Foto: AFP

Oekraïne en Rusland hebben 70 gevangenen uitgewisseld. Elk land droeg 35 gevangenen over.

In Kiev wachtten tientallen vrienden en familieleden samen met president Volodimir Zelenski de Oekraïners op. ‘De onzen zijn thuis’, tweette de president. Onder hen is de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov. Ook de 24 matrozen die vorig jaar waren opgepakt door Rusland, zijn opnieuw in hun thuisland, melden Oekraïense media.

De Russische staatsmedia zonden beelden uit van het vliegtuig met de Russen aan boord dat landde in Moskou.

Eerder deze week had Oekraïne ook al Volodimir Tsemach vrijgelaten, een gewezen leider van de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne en voormalige verantwoordelijke van de ‘luchtafweer’ van die rebellen. Hij was een sleutelverdachte in het onderzoek naar het neerhalen van vlucht NH17. Tsemach is voordat hij werd overgedragen verhoord door Nederlandse onderzoekers over zijn rol bij die zaak, zei president Zelenski in een verklaring op het vliegveld, meldt de BBC.

De Russische president Vladimir Poetin had donderdag een grote gevangenenruil tussen beide landen aangekondigd. Volgens hem zal de maatregel een ‘grote stap naar de normalisatie van de betrekkingen’ tussen beide landen zijn.

 

'Reuzenstap naar vrede'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne zaterdag ‘mogelijk een eerste reuzenpas naar vrede genoemd’. ‘Zeer goed nieuws’, aldus Trump via Twitter. Ook de Amerikaanse speciaal gezant voor Oekraïne Kurt Volker had via Twitter al gezegd ‘erg tevreden’ te zijn. ‘Ik hoop dat dit bijdraagt aan een nieuwe dynamiek voor andere gevangenenruilen, een hernieuwd staakt-het-vuren en vooruitgang in de volledige uitvoering van de akkoorden van Minsk.’

 

 Rusland en Oekraïne wisselen gevangenen uit
De bussen met – hoogstwaarschijnlijk – de Russische gevangenen in Moskou. Foto: EPA-EFE