Premier Michel: ‘Tijd voor actie’
Foto: BELGA
Premier en MR-voorzitter Charles Michel heeft zaterdag iedereen opgeroepen zijn verantwoordelijkheid te nemen, om zo te vermijden dat ‘immobilisme’ de bovenhand krijgt bij de vorming van een federale regering.

Michel zei dat tijdens een MR-dag in het pretpark Plopsacoo. ‘We zijn bijna vier maanden na de federale verkiezingen. Er is geen plaats voor immobilisme. Het is tijd voor actie, om beslissingen en verantwoordelijkheid te nemen, en zo snel mogelijk’, zei Michel. ‘We kunnen niet langer wachten’, aldus nog de premier, die iedereen oproept af te stappen van zijn verkiezingsveto’s.

Michel, die voor de MR de regeringsonderhandelingen voert voor een nieuwe Waalse en Franse gemeenschapsregering, zal zijn mandaat als partijvoorzitter inleveren zodra die onderhandelingen achter de rug zijn, zo liet hij nog weten. Hoewel Charles Michel naar Europa trekt, is hij wel van plan om betrokken te blijven bij zijn partij. ‘Ik verdwijn niet. Ik blijf een liberale politicus, hervormer, betrokken bij de militanten’, verzekert hij.

De MR ziet binnen enkele weken dus twee leidende figuren naar het Europese politieke toneel vertrekken. Didier Reynders zal normaal gezien zitting nemen in de Europese Commissie die op 1 november aantreedt. Het politieke bureau van de MR zal de voorwaarden bepalen voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Dat proces kan zes tot acht weken duren. Over potentiële kandidaten was er zaterdag vooral discretie. Veel zal afhangen van de verdeling van de ministerpostjes.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in