Vakbonden vragen ‘onmiddellijk’ ontslag van Leroy
Foto: BELGA

De vakbonden bij Proximus willen dat Dominique Leroy met onmiddellijke ingang opstapt.

De ceo had donderdagavond bekendgemaakt dat ze vanaf 1 december aan de slag gaat bij het Nederlandse telecombedrijf KPN. Volgens de bonden kan het niet dat ze tot dan zou aanblijven. De eis van de bonden staat los van het onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis van Dominique Leroy. De ceo maakte vorige maand nog ruim 285.000 euro Proximus-aandelen te gelde.

Maandag, om 9 uur, gaan ze hierover een open brief afgeven gericht aan de voorzitter van Proximus, Stefaan De Clerck. De actie is een initiatief van het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV-Transcom, ACOD en VSOA.

Vertrouwensbreuk

De vakbonden menen dat er sprake is van ‘een vertrouwensbreuk’ doordat Leroy een directe concurrent gaat versterken. ‘Vanaf het moment dat ze gekozen heeft voor een potentiële concurrent, is het zeer moeilijk om nog vertrouwen te hebben in haar’, verklaarde Stéphane Daussaint van de christelijke bond. Hij wijst erop dat het Nederlandse KPN in het verleden al zijn oog op Proximus heeft laten vallen.

‘We zijn bang voor wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. De ceo kent het bedrijf van A tot Z en dus ook de strategie voor de toekomst’, aldus Jean-Claude Philippon van de liberale bond. ‘Het gaat om vertrouwelijke informatie. We zijn bang dat ze die gegevens zal meenemen’, treedt Laurent Malengreau van de socialistische vakbond hem bij.

‘Ze kan niet meer wegen op dit bedrijf. Waarom is het absoluut noodzakelijk dat ze haar herstructureringsplan er nog doorduwt voor haar vertrek?’, vraagt Philippon zich af. Leroy gaf donderdag te kennen dat ze verwacht voor haar vertrek het transformatieplan te kunnen afronden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig