Beurswaakhond onderzoekt aandelentransactie van Dominique Leroy
Dominique Leroy. Foto: REUTERS

Dominique Leroy heeft een maand voor ze haar vertrek bij de beursgenoteerde telecomoperator Proximus publiek maakte, nog een pakket Proximus-aandelen van ruim 285.000 euro te gelde gemaakt. Beurswaakhond FSMA onderzoekt in zo’n gevallen steeds of het om verboden handel met voorkennis gaat.

Leroy verkocht op 1 augustus 10.840 Proximus-aandelen voor 285.342,40 euro, meldt de FSMA. Het is de eerste gemelde aandelentransactie van Leroy in minstens drie jaar.

Leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun beurstransacties te melden van zodra het totaalbedrag in een kalenderjaar boven 5.000 euro gaat. De FSMA maakt die transacties vervolgens openbaar.

Het vertrek van een sleutelpersoon in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie. Transacties zoals die van Leroy worden daarom door de beurswaakhond onder de loep genomen. De beurswaakhond maakte al op 6 augustus melding van de onderzochte transactie. Een van de vragen is of op dat moment er al indicaties waren dat Leroy Proximus ging verlaten.

Als uit het onderzoek zou blijken dat er daadwerkelijk handel met voorkennis plaatsvond, riskeert Leroy een administratieve sanctie.

Lange procedure

Zo'n onderzoek neemt overigens wel wat tijd in beslag. Er moet een hele procedure worden doorlopen. Na een onderzoek door de directie van de FSMA moet een auditeur een advies geven. Waarna het dossier verhuist naar een sanctiecommissie van de FSMA. Die moet uitmaken of het dossier al dan niet zwaar genoeg weegt om een adminstratieve sanctie op te leggen. Een andere mogelijkheid is dat de FSMA en Leroy niet wachten op het oordeel van deze commissie en een minnelijke schikking treffen.  

Proximus wilde in een reactie enkel kwijt dat het niet op de hoogte is van een onderzoek.

De koers van het aandeel van Proximus daalde vrijdag na het nieuws over de opmerkelijke transfer van Leroy naar het Nederlandse KPN  tot 3,2 procent. De slotkoers lag 2,5 procent lager dan de slotnotering op donderdag. Het nieuws over de overstap van de ceo van Proximus naar de Nederlandse telecomgroep werd donderdagavond na beurstijd bekendgemaakt .