Bokrijk om van te snoepen op  Dag van het Eetbare Landschap
Foto: Luc Daelemans
Soep proeven, nippen van een glaasje jenever of streekwijn, paté degusteren.... Het staat allemaal op het menu van de Dag van het Eetbare Landschap zondag 15 september in het Openluchtmuseum van Bokrijk. De demo’s historisch brood bakken, bier brouwen en stroop stoken zijn ook om van te snoepen!

Hoofdgerecht op de Dag van het Eetbare Landschap is de streekproductenmarkt. Maar liefst 70 standhouders prijzen er hun ambachtelijke producten aan. Het verhaal, de bereiding, de geschiedenis, ... ook dat wordt met veel liefde en passie op je bord gepresenteerd. Het brede aanbod - mosterd, wijnen, chocolade, likeuren, honing... - betekent een streling van alle smaakpapillen. Maar liefst 1.000 liter soep wordt er gratis aangeboden, samen met diverse jenevers. De Limburgse slagers verleiden je met paté, kipkap en bloedworst, de bakkers met de overheerlijke Limburgse vlaaien. Droge keel? Met het biologische sap van appelen van Bokrijk - aangeboden door De Wroeter van Kortessem - is ze zo gesmeerd.

Stroop en jenever
Speciaal voor deze dag draaien de keukens van oma’s tijd weer op volle toeren: historisch brood bakken, stroop en jenever stoken... Wedden dat de heerlijke geuren je naar binnen lokken? In de historische brouwerij Paenhuys wordt vandaag uitzonderlijk bier gebrouwen. Ingrediënten van het bier, gistingsproces, smaakelementen, ontwikkeling alcoholgehalte.... je komt het tijdens de demonstratie allemaal te weten. Straffer nog, je maakt een uniek brouwproces mee. Het bier met een unieke receptuur wordt alleen op deze dag aangeboden. Het is nergens te koop.

Hoor je tussen het degusteren door schapen blaten? Het zijn de typische Ardense voskopschapen van Bokrijk, waarmee zondag (én zaterdag 14 september) een wedstrijd wordt gehouden. Teams van herders – man of vrouw met hond – moeten een groepje van vier schapen zo snel mogelijk over een parcours met hindernissen loodsen.
 

Praktisch:
Dag van het Eetbare Landschap in Bokrijk, zondag 15 september, 10-18 uur.
Openluchtmuseum Bokrijk, Bokrijklaan 1, Genk.
Info: www.bokrijk.be