Vincent Kompany over oerwoudgeluiden tegen Romelu Lukaku: “Het échte racisme zit bij de voetbalbonden”

Volgens Vincent Kompany ligt de schuld voor racistische spreekkoren zoals Romelu Lukaku er afgelopen weekend moest ondergaan bij de te laks optredende (en doorgaans blanke) voetbalbonden. “Zij beslissen over de sancties, terwijl niemand van hen ooit heeft moeten meemaken wat Romelu nu meemaakt”, stelt de speler-trainer van Anderlecht.

LEES OOK. Ex-Rode Duivel Luis Oliveira weet wat Romelu Lukaku doormaakt in Serie A: “Ze zongen oe-oe-oe waarop ik voor hen ging dansen” (+)

Romelu Lukaku werd zondagavond het slachtoffer van racistische spreekkoren tijdens de wedstrijd tussen Cagliari en zijn club Inter. De Rode Duivel reageerde aanvankelijk nog ingetogen, maar bond ’s anderendaags op zijn Instagram-account de kat de bel aan. “Dames en heren, het is 2019. In plaats van stappen vooruit te zetten, gaan wij achteruit”, schreef hij.

De voorbije dagen kreeg Lukaku al openlijk steun van de Belgische voetbalbond en collega-international Youri Tielemans, die het “schandalig” noemde “dat we het vandaag de dag nog over racisme moeten hebben”.

In Italië lijken ze alweer oogje dicht te knijpen

De Italiaanse voetbalbond lijkt het voorval echter voor de zoveelste keer te zullen laten passeren. Nadat ze in het verleden al een oogje dichtknepen voor een hele resem racistische incidenten, liet de rechter van de Italiaanse disciplinaire commissie Gerardo Mastrandrea ook in het geval van Lukaku weten dat er niet genoeg bewijzen zijn voor “de gezangen die het onderwerp zijn van artikels en tv-berichten”. Het woord racisme nam hij zelfs niet in de mond.

Vincent Kompany over oerwoudgeluiden tegen Romelu Lukaku: “Het échte racisme zit bij de voetbalbonden”

Net daar zit het probleem, verkondigde Kompany. In een interview met Sky Sports, dat volgende week zijn afscheidswedstrijd in Manchester uitzendt, trok hij het debat verder open. “Dit is terug te voeren op de personen die over deze zaken beslissen. Het probleem ligt in de organisaties”, zegt Kompany.

Gebrek aan diversiteit bij de bonden

“Het echte racisme ligt in het feit dat geen van deze organisaties vertegenwoordigers hebben die daadwerkelijk begrijpen wat Romelu doormaakt. Je zit dus met een publiek en met beleidsbepalers die hem zeggen hoe hij zich hierover zou moeten voelen. terwijl geen van die beleidsbepalers maar een greintje voeling heeft met wat hij in zijn leven heeft meegemaakt. Dat is het echte probleem. Dat er een gebrek aan diversiteit is in de bestuursorganen van UEFA, FIFA, de Engelse of de Italiaanse voetbalbond. Als je geen diversiteit hebt in machtsorganen zoals een bestuurskamer, dan krijg je ook niet de juiste straffen. Zo simpel is het.”

Met zijn status als Manchester City-icoon en de draagwijdte die Sky Sports biedt, beseft hij donders goed hoe ver dit sterke signaal zal reiken. Als hij daarmee bedoelt dat de hoogste bobo’s voornamelijk blanken zijn, heeft Kompany een punt. Met uitzondering van de FIFA, waar de verschillende continenten vertegenwoordigd zijn. Maar het uitvoerend comité van de UEFA telt slechts één bestuurslid met een niet-Europese achtergrond (op 17 leden), bij de Engelse FA zijn dat er slechts twee (op elf leden).

LEES OOK. Afscheidsmatch Vincent Kompany bij Manchester City zit vol met sterren: Henry, Van Persie, Van der Sar, Cesc, Scholes, Agüero...

LEES OOK. Zo diep zit probleem van racisme in Serie A: hoe de meest gevreesde hooligan van Italië werd geëerd in alle stadions na huurmoord (+)