Europarlementsleden keuren benoeming Lagarde bij ECB goed
Foto: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa

De leden van de commissie Economische en Monetaire Zaken hebben met een ruime meerderheid ingestemd met de aanstelling van Christine Lagarde tot voorzitter van de Europese Centrale Bank. Een belangrijke horde richting haar definitieve aanstelling.

Lagarde deed tijdens een hoorzitting haar beleidsintenties uit de doeken. Ze liet onder meer verstaan dat de ECB mee moet strijden tegen de opwarming van de aarde.

37 Europarlementsleden schaarden zich woensdag in een geheime stemming achter de kandidatuur van de Française. Elf leden stemden tegen haar aanstelling en vier leden onthielden zich. Later in september volgt nog een plenaire stemming.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hadden Lagarde begin juli naar voren geschoven als opvolger van Mario Draghi. Het Europees Parlement heeft in de benoemingsprocedure enkel een adviserende stem. In oktober zullen de regeringsleiders de aanstelling van Lagarde formeel bekrachtigen.

De 63-jarige Lagarde vat op 1 november een mandaat van acht jaar aan. De vroegere Franse minister van Financiën en baas van het Internationaal Monetair Fonds wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de ECB.