Italiaanse premier Conte stelt nieuwe regering voor
Premier Giuseppe Conte bij aankomst in het presidentieel paleis in Rome. Foto: VIA REUTERS

Premier Giuseppe Conte is woensdagmiddag op het presidentiële paleis aangekomen om president Sergio Mattarella zijn lijst van nieuwe ministers voor te leggen. De regering zal donderdag worden ingezworen.

De coalitie van de populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD) zal donderdag formeel geïnstalleerd zijn, maar moet de komende dagen nog het vertrouwen krijgen van de beide kamers van het parlement.

Via het persagentschap Reuters lekten intussen ook de eerste namen van nieuwe ministers uit. Roberto Gualtieri, invloedrijk Europees Parlementslid namens de PD, wordt minister van Economie en Financiën. Defensie gaat naar Lorenzo Guerini, een ander zwaargewicht van PD. Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, krijgt de portefeuille van Buitenlandse Zaken.

Luciana Lamorgese, een bureaucraat zonder politieke achtergrond, wordt minister van Binnenlandse Zaken. Lamorgese wordt zo de opvolger van de populaire Matteo Salvini, die medio augustus de stekker trok uit de coalitie van zijn rechts-populistische Lega en de Vijfsterrenbeweging. Hij gokte daarmee op vervroegde verkiezingen waarin hij zijn populariteit kon verzilveren en aan het hoofd van een rechtse regering kon komen, maar dat draaide anders uit.

Na de val op 8 augustus van de rechts-populistische regering knoopten de Vijfsterrenbeweging en de door haar lang bekampte establishmentpartij PD namelijk succesvolle onderhandelingen aan. Afgelopen donderdag kreeg Giuseppe Conte de opdracht van president Sergio Mattarella om een nieuwe regering te vormen. Conte liet zondag weten dat Italië ‘ten laatste woensdag’ een nieuwe regering moet hebben.

Salvini’s Lega werd bij de nieuwe regeringsvorming aan de kant geschoven. De populaire rechtse partijleider gelooft alvast dat een nieuwe coalitieregering van M5S en PD ‘niet lang zal standhouden’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in