Carrie Lam, de leider van Hongkong, heeft woensdag de controversiële uitleveringswet ingetrokken. De wet lag aan de basis van de onrusten die Hongkong al maandenlang in hun greep hebben.

Lam kondigde haar besluit volgens Reuters eerst aan tijdens een besloten bijeenkomst met partijgenoten en leden van het Chinese Volkscongres uit Hongkong. Iets later maakte ze zelf formeel bekend dat ze het wetsvoorstel heeft ingetrokken.

Met de intrekking komt ze tegemoet aan één van de eisen van de demonstranten. De wet zou de uitlevering van verdachten uit Hongkong aan China mogelijk hebben gemaakt, waar de rechtbanken worden gecontroleerd door de Communistische Partij.

De aankondiging van Lam komt er amper enkele dagen nadat een audio-opname uitlekte van de Hongkongse leider, waarin ze zei dat ze met het wetsvoorstel ‘onherstelbare schade’ had aangericht. Ook had ze gezegd dat, als ze de keuze had, ze haar verontschuldigingen zou aanbieden en opstappen.

Intussen hebben de leiders van de protestbeweging die al verschillende maanden betogen voor meer democratie in Hongkong, laten weten dat ze door zullen gaan met het protest, ook nu de maatregel is ingetrokken.

Ze eisen namelijk ook dat de overheid protestbijeenkomsten niet langer 'rellen' noemt, dat alle opgepakte demonstranten worden vrijgelaten, een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld wordt gevoerd en dat het recht op vrije en geheime verkiezingen wordt gegarandeerd. 'De toegevingen van Lam komen te laat en zijn onvoldoende', laat de bekende regeringscriticus Joshua Wong weten op zijn Facebookpagina. 'Dit is too little, too late.'

Na weken van protest is duidelijk dat het Hongkong zoals we dat vandaag kennen op zijn einde loopt. Buitenlandjournaliste Giselle Nath vertelt in deze video waarom dit voor veel betogers hun laatste kans is.