Wenen meest leefbare stad ter wereld
Zicht op Wenen. Foto: unsplash.com

Voor het tweede jaar op rij bekleedt de Oostenrijkse hoofdstad de topplaats van de leefbaarheidsrangschikking van de Economist Intelligence Unit.

Wenen heeft haar eerste plaats te danken aan een  ‘benijdenswaardige stabiele omgeving met een  infrastructuur, een luchtkwaliteit en een  aanbod op het vlak van cultuur, onderwijs en medische zorgen  die de perfectie bereiken’, aldus de auteurs van de rangschikking.  

Op de tweede en de derde plaats prijken respectievelijk de Australische steden Melbourne et Sydney. Australië en  Canada domineren de  top 10, met elk drie steden. Ook Japan is van de partij met Tokio en Osaka. Kopenhagen staat  als tweede Europese stad op nummer negen.  

Voor het eerst werd bij de beoordeling van de steden ook  rekening gehouden met het effect van de klimaatverandering op de levenskwaliteit. Dat speelde onder meer in het nadeel van steden als Caïro en New Delhi, steden die  kampen met een slechte luchtkwaliteit, ontoereikende watervoorziening en onaangename gemiddelde temperaturen.

Helemaal onderaan de lijst bengelen Damascus, Lagos, Dhaka, Tripoli en Karachi. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in