Leden Vijfsterrenbeweging keuren nieuwe Italiaanse regering goed
Luigi De Maio van Vijf Sterren Foto: epa-efe

Zowat 79 procent van de leden van de Vijf Sterren die gestemd hebben over een nieuwe Italiaanse regering met de centrumlinkse Partito Democratico (PD), heeft die regering goedgekeurd.

Van 9 uur tot 18 uur kregen de leden van Vijf Sterren vandaag de tijd om duidelijk te maken of zij een regeringscoalitie zien zitten met de centrumlinkse Partito Democratico (PD) in plaats van de radicaal-rechtse Lega, en met opnieuw ­Giuseppe Conte als premier.

Politiek leider Luigi Di Maio, zelf een koele minnaar van een mogelijke coalitie met de PD, had gezegd dat hij het resultaat van die online stemming zal respecteren.

De cijfers tonen dat de stemming via het online platform van Vijf Sterren een succes was. Bijna 80.000 leden van de 117.194 zouden gestemd hebben. 79 procent van hen steunt de nieuwe coalitie.

Matteo Salvini, leider van de uiterst-rechtse partij Lega, komt zo in de oppositie terecht. Dit terwijl hij had gehoopt nieuwe verkiezingen te kunnen uitlokken door de val van de regering-Conte. Maar die vervroegde verkiezingen komen er dus niet.

Premier Conte moet nu een lijst met ministers voorstellen aan president Sergio Mattarella. Gaat hij akkoord, dan volgen een eedaflegging en een vertrouwensstemming in het parlement.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig