De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, is absoluut niet van plan om haar ontslag in te dienen. Dat zegt ze dinsdag, nadat een audiofragment gelekt was waarin ze bekende te willen opstappen mocht het mogelijk zijn.

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de regeringsleider in Hongkong. In die mate dat Carrie Lam overwoog om op te stappen. ‘Als leider zoveel chaos veroorzaken in Hongkong is onvergeeflijk. Als ik een keuze had, dan zou ik opstappen en me uitgebreid verontschuldigen’, zei ze tijdens een bijeenkomst met zakenmensen achter gesloten deuren.

Lam zei tijdens de meeting ook dat haar overheid ‘zeer gelimiteerd’ was in de reactie die ze kan geven op de massale protesten in haar land. In het geluidsfragment is te horen dat Lam af en toe emotioneel wordt.

Onaanvaardbaar

Maandag verspreidde persagentschap Reuters het fragment. De audiotape bevestigt volgens Reuters dat Peking bepaalt hoe er wordt omgegaan met de protesten en niet Carrie Lam of haar regering.

Lam ontkende dinsdag niet dat het fragment echt was, maar benadrukte dat ze niet van plan was ook effectief op te stappen. ‘Ik heb de afgelopen drie maanden verschillende keren tegen mezelf gezegd dat mijn team en ik moeten blijven om Hongkong te helpen’, zei ze tijdens een persconferentie. Ze zei ook dat ze er nooit aan heeft gedacht om haar ontslag te bespreken met de Chinese overheid.

De regeringsleider liet nog weten dat het lekken van de opname ‘onaanvaardbaar’ is. Volgens Lam is het overigens onwaarschijnlijk at China het Volksbevrijdingsleger naar de voormalige Britse kolonie zal sturen. ‘China vindt zijn internationale reputatie erg belangrijk’, zegt Lam. ‘Ze weten dat de prijs te hoog is.’

Protest

In Hongkong komen nu al drie maanden duizenden betogers op straat. Aanvankelijk was het protest gericht tegen een maatregel die uitlevering aan moederland China mogelijk zou maken, maar intussen is de beweging uitgegroeid tot een bredere oproep tot meer democratie. Ze eisen ook het ontslag van Lam.

De voormalige Britse kolonie is semi-autonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Maar een groot deel van van de 7 miljoen inwoners vreest dat Peking die vrijheden wil inperken.