Farc roept ex-guerrillero’s op om de wapens niet op te nemen
Voormalig Farc-leider Rodrigo Londoño pleit tegen een nieuwe gewapende strijd. Foto: REUTERS

In Colombia hebben de leiders van de politieke partij Farc, die ontstond uit de gelijknamige guerrillabeweging, hun leden opgeroepen om de vrede te bewaren.

Rodrigo Londoño, voormalig nummer één van de guerrillabeweging en huidig partijvoorzitter, nodigde ‘eenieder die in de verleiding zou komen (...) om na te denken, te bezinnen en zorgvuldig de realiteit te analyseren, alvorens te beslissen om een dergelijke vergissing te begaan’.

Enkele dagen geleden deed een videoboodschap de ronde waarin de vroegere nummer twee van de Farc, Luciano Marín Arango alias Iván Márquez, ‘een nieuwe etappe in de strijd’ aankondigde. Márquez en zijn kompanen grijpen opnieuw naar de wapens, naar eigen zeggen om zich te verzetten tegen de onderdrukking van de Colombiaanse regering. Die zou het vredesverdrag met de Farc hebben verraden.

Om hun strijd te versterken verklaarden Márquez en co zich bereid om samen te werken met de kleinere, marxistische rebellenorganisatie Ejército de Liberación Nacional (ELN). Die werd begin dit jaar verdacht van een aanslag met een bomauto, de zwaarste in Colombia in de afgelopen vijftien jaar. Naar aanleiding van Márquez’ verklaring kondigde de Colombiaanse president Ivan Duque een offensief tegen de voormalige commandanten van de Farc aan.

Eind 2016 zetten de linkse Farc en de Colombiaanse regering met een vredesverdrag een punt achter een decennialange burgeroorlog. De rebellen legden de wapens neer en keerden terug naar de burgermaatschappij. Niettemin blijven ex-guerrillero’s de regering verwijten dat ze haar verplichtingen om hen afdoende te steunen en te beschermen niet nakomt.