Boris Johnson roept onverwacht regering bijeen: vervroegde verkiezingen op til?
Boris Johnson Foto: AFP
De Britse premier Boris Johnson heeft voor maandagavond onverwacht zijn regering en alle Conservatieve parlementsleden bijeengeroepen. Volgens Britse media werkt Johnson aan een motie die vervroegde verkiezingen mogelijk moet maken, en dat zelfs binnen enkele weken tijd. Parlementsleden werken dan weer aan een wet die nieuw uitstel voor de Brexit voorziet.

Volgens BBC wil Johnson het met zijn regeringsleden en partijgenoten hebben over een motie waarin hij de leden van het Britse Lagerhuis zal vragen om het licht op groen te zetten voor vervroegde verkiezingen, in het geval die de Brexitplannen van zijn regering zouden verwerpen.

Zoals bekend wil Johnson koste wat het kost op 31 oktober de Brexit rond hebben, met of zonder akkoord. Het parlement heeft echter al meermaals laten verstaan dat het enkel een Brexit wil met akkoord. Om die reden proberen parlementsleden van de oppositie nu samen met ‘afvallige’ Conservatieven een wet ter stemming te brengen die een harde Brexit helemaal zou uitsluiten. Het plan is om die wet dinsdag door het parlement te loodsen. In dat wetsvoorstel zou volgens Bloomberg en BBC onder meer worden opgenomen dat de Brexit nogmaals zou worden uitgesteld indien er geen akkoord is met Brussel, en wel tot 31 januari.

Johnson dreigde er de afgelopen dagen echter mee dat hij partijgenoten die rond die wet samenwerken met Labour uit de partij zal zetten. Dat zou weliswaar betekenen dat hij zijn (piepkleine) meerderheid in het parlement zou verliezen. Om die patstelling te doorbreken, zou Johnson dan weer vervroegde verkiezingen willen organiseren.

'De regering zal de stemming van dinsdag behandelen als een vertrouwensstemming', kreeg ook The Guardian te horen van een regeringsbron. The Sun meldt dan weer dat die verkiezingen 'al in vijf weken' zouden plaatsvinden. Johnson zou de stembusgang namelijk willen laten plaatsvinden 'nog voor de EU-top van oktober', en die staat gepland voor 17 en 18 oktober. Mocht Johnson dinsdag de stemming verliezen, dan verwacht de krant dat hij mogelijk al woensdag vervroegde verkiezingen uitroept.

Corbyn zal oproep steunen

Labour-leider Jeremy Corbyn, die maandag een bezoek bracht aan de Engelse stad Salford, liet daar duidelijk verstaan ook een voorstander te zijn van vervroegde verkiezingen.

‘Zodra we deze week wetgeving hebben gemaakt die een Brexit zonder akkoord onmogelijk maakt, moeten er algemene verkiezingen worden gehouden’, zei Corbyn tegen toehoorders. ‘Als Johnson vervroegde verkiezingen uitschrijft, zal Labour dat onder alle omstandigheden ondersteunen’, zei hij daarna tegen een journalist van Sky. ‘We zijn een oppositiepartij, uiteraard willen we verkiezingen.’

Tony Blair waarschuwt voor 'valstrik'

Minder enthousiast is ex-premier Tony Blair, die maandagochtend de partij Labour waarschuwde voor 'een valstrik' die wordt uitgezet door premier Johnson.

‘Boris Johnson weet goed genoeg dat als het enkel gaat over een harde Brexit, zonder akkoord met de Europese Unie, dat hij wel eens een nederlaag zou kunnen lijden. Als hij door vervroegde verkiezingen uit te schrijven echter de koppeling kan maken met een eventueel premierschap voor (Labour-leider, red.) Jeremy Corbyn, dan zou hij wel eens zijn slag kunnen thuishalen. Want hoe groot de meerderheid tegen een Brexit zonder akkoord ook is, de angst voor Corbyn als premier van ons land zou wel eens nóg groter kunnen zijn’, zei Blair.

‘Corbyn moet beseffen dat vervroegde verkiezingen, vooraleer er een besluit is genomen over de Brexit, een valstrik zijn’, vervolgde Blair, die van 1997 tot 2007 premier van het Verenigd Koninkrijk was. ‘De Brexiteers laten het lijken alsof ze gedwongen worden verkiezingen uit te schrijven, terwijl ze er actief op aansturen. Indien de regering ons een verkiezing wil opdringen, dan moet Labour zich daartegen verzetten.’