De Franse racepiloot Anthoine Hubert heeft zaterdag op 22-jarige leeftijd het leven gelaten bij de Formule 2-race op het circuit van Spa-Francorchamps. Dat maakten de organisatoren bekend.

Dienstwagens rijden traag voorbij op het circuit van Spa-Francorchamps als eerbetoon aan de overleden racepiloot Anthoine Hubert. De aanwezige fans toonden hun respect door recht te staan en te applaudisseren.

Hubert was betrokken bij een zware aanrijding met de Amerikaan Juan Manuel Correa en de Japanner Marino Sato, waarbij hij het leven liet. Manuel Correa ligt op intensive care, maar zijn toestand is stabiel nadat hij onder het mes ging. 'Correa liep breuken op in beide benen en een lichte blessure aan de ruggengraat', klinkt het in een persbericht dat in de nacht van zaterdag op zondag op de website van de 20-jarige Correa verscheen. Sato kwam er met de schrik vanaf.

Het ongeluk gebeurde nadat Huberts landgenoot, Giuliano Alesi, even de controle over zijn bolide verloor en de bandenmuur raakte. Hij kwam traag weer het circuit opgereden. Op amateurbeelden, die op sociale media circuleren, is te zien hoe Hubert een bruusk uitwijkmanoeuvre moest uitvoeren, waarbij hij hard tegen de bandenmuur botste en weer op het circuit werd gekatapulteerd. De Amerikaan Juan-Manuel Correa, die net tegen 250 kilometer per uur kwam aangereden, kon geen kant meer op en torpedeerde de gestrande bolide van Hubert.

Al snel bleek dat de situatie bijzonder ernstig was. De auto van Hubert brak door de zware impact volledig doormidden, terwijl die van Correa ondersteboven op de weg lag. De voorkant van diens wagen was bovendien volledig weg, waardoor de benen van de Amerikaans-Ecuadoraanse piloot uit zijn auto staken.

Meteen na het ongeluk snelden in totaal zeven ambulances toe om de twee getroffen rijders te helpen. Baancommissarissen hielden dekens voor het hele tafereel. De race werd aanvankelijk stilgelegd en enkele minuten later volledig gestaakt.

Hubert overleed aan de gevolgen van de crash. Correa werd naar het ziekenhuis gevoerd met diverse beenbreuken.

Jonge belofte

Anthoine Hubert (geboren op 22 september 1996) gold als één van de grootste beloftes in de Formule 2, het laatste trapje op de ladder naar de Formule 1. De Fransman werd in 2018 kampioen in de GP3 en was dit jaar bezig aan zijn eerste seizoen in de F2. Eerder dit jaar had hij in Monaco en thuisland Frankrijk al telkens de sprintrace gewonnen. Hij was sinds vorig jaar lid van de Renault Sport Academy, het opleidingsteam van het Renault F1 Team.

Momenteel is er geen nieuws over hoe de zondag in Spa-Francorchamps zal verlopen en of alle races doorgaan. De Internationale Automobielfederatie heeft intussen wel al een onderzoek bevolen.