EU noemt situatie in Hongkong ‘extreem zorgwekkend’
Federica Mogherini tijdens de persconferentie in Helsinki met de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Pekka Haavisto. Foto: REUTERS

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, verklaarde vrijdag in de Finse hoofdstad Helsinki erg ongerust te zijn over de situatie in Hongkong.

In Hongkong is het al maanden onrustig. Demonstranten voeren al bijna drie maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - wetsvoorstel dat uitleveringen naar het vasteland van China mogelijk zou maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen de betogers dat Lam het veld ruimt.

‘De situatie in Hongkong is de voorbije uren extreem zorgwekkend geworden’, benadrukt Mogherini. ‘We verwachten van de autoriteiten ter plaatse dat ze de vrijheid van vergadering, van vereniging en van meningsuiting respecteren, net zoals het recht om vreedzaam te manifesteren.’

Een prodemocratische volksvertegenwoordiger werd er vrijdag gearresteerd. Het is de eerste keer dat een parlementslid werd opgepakt sinds de protestbeweging in de Britse ex-kolonie in juni begon. Volgens de politie werd de 35-jarige man opgepakt wegens ‘samenzwering met het oog op het veroorzaken van criminele schade’ in verband met plunderingen in juli in het parlement.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in