Bekende Hongkongse activist Joshua Wong vrijgelaten op borg
Joshua Wong (centraal) op een eerdere bijeenkomst. Foto: EPA-EFE
De activisten Joshua Wong en Agnes Chow zijn vrijdag door de politie van Hongkong op borg vrijgelaten. De twee activistenleiders waren eerder vrijdag opgepakt, waarna een grootschalige massademonstratie dit weekend in de stadsregio werd afgelast.

Joshua Wong (22) werd vrijdag gearresteerd op verdenking van het organiseren van en deelnemen aan illegale betogingen. Volgens zijn partij Demosisto werd Wong onderweg naar het station op straat in een auto gesleurd en naar een politiebureau in Wang Chai gebracht. Twee andere belangrijke activisten, Andy Chan (28) en Agnes Chow (22), werden eveneens opgepakt.

Het duo is aangeklaagd voor zijn vermeende rol in een demonstratie op 21 juni op het politiebureau van Hongkong, onder meer voor het aanzetten tot deelname aan een illegale vergadering en deelnemen aan een illegale vergadering. Wong riskeert bijkomende vervolging voor het organiseren van de demonstratie.

Joshua Wong en Agnes Chow werden volgens de politieke partij Demosisto vrijdagochtend afzonderlijk door de politie gearresteerd. Wong is secretaris-generaal van Demosisto, die pleit voor zelfbeschikking voor Hongkong. Ook Chow is een prominent lid. Ze werden naar het politiehoofdkwartier in het district Wan Chai gebracht.

Daarnaast werd vrijdag ook de prodemocratische volksvertegenwoordiger Cheng Chung-tai gearresteerd, zo heeft zijn partij gemeld. Het is de eerste keer dat een parlementslid wordt opgepakt sinds in juni de protesten in de Britse ex-kolonie begonnen. De politie meldt dat hij vervolgd wordt 'wegens samenzwering met het oog op het veroorzaken van criminele schade' in verband met plunderingen in juli in het parlement van Hongkong.

Paraplurevolutie

Joshua Wong werd vijf jaar geleden op zeventienjarige leeftijd een van de gezichten van de zogeheten ‘paraplurevolutie’ die meer democratie eiste in Hongkong. Hij was nog maar sinds 17 juni voorwaardelijk vrij. Wong beloofde toen al dat hij zich achter de protesten zou scharen.

Het gaat om de belangrijkste arrestaties sinds het protest tegen de inmenging van Peking in Hongkong half juni escaleerde. Sindsdien werden al bijna 900 actievoerders opgepakt.

Eerder werd een mars voor meer democratie die gepland stond voor zaterdag al verboden door de politie. De organisatoren gingen in beroep maar dat werd vrijdag nietig verklaard. Het Civil Human Rights Front, dat eerder al massabetogingen organiseerde, liet weten dat het verbod zou gerespecteerd worden en dat de mars van het zakendistrict in Hongkong naar het belangrijkste gebouw van de Chinese regering afgelast wordt.

Peking weigert tegemoetkoming

Persagentschap Reuters meldt vrijdag overigens dat Carrie Lam, de leider van Hongkong, afgelopen maandag het centraal bestuur in Peking heeft voorgesteld om de omstreden uitleveringswet, de wet waardoor de huidige golf protesten op gang kwam, finaal in te trekken.

De centrale Chinese overheid verwierp het voorstel van Lam echter. Drie onafhankelijke bronnen melden Reuters dat Lam van Peking de opdracht kreeg 'niet toe te geven aan de eisen van de demonstranten'. 

Na weken van protest is duidelijk dat het Hongkong zoals we dat vandaag kennen op zijn einde loopt. Buitenlandjournaliste Giselle Nath vertelt in onderstaande video waarom dit voor veel betogers hun laatste kans is: