Salvini roept op tot grote betoging in Rome
Matteo Salvini Foto: Photo News

Matteo Salvini, de leider van de rechts-populistische Italiaanse partij Lega, heeft zijn aanhang donderdag opgeroepen om op 19 oktober in Rome ‘een grote betoging te houden’. Salvini trok medio augustus de stekker uit de Italiaanse regering, maar is bij de nieuwe regeringsvorming aan de kant geschoven.

‘Voor 19 oktober denk ik aan een grote dag van Italiaanse fierheid’, zegt de uittredende minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier in een videoboodschap die hij verspreidde via sociale media.

Donderdagmorgen heeft uittredend premier Giuseppe Conte opdracht gekregen een regering te vormen met de Democratische Partij en de Vijfsterrenbeweging.

Volgens het Italiaanse persbureau Ansa zei Salvini donderdag dat de nieuwe regering ‘in Brussel is geboren, om af te raken van de luis in de pels Salvini’. Maar ‘Italië zal van niemand de dienaar zijn’. Hij beloofde dat zijn partij opnieuw op het voorplan zal treden, ‘vastberadener dan ooit’. Salvini voegde daaraan toe dat de nieuwe coalitieregering ‘niet lang zal standhouden’. ‘Wij bereiden er ons al op voor’.