Heffingen verhogen energiefactuur gezin met 329 euro
De Vreg berekende voor het eerst wat de ODV-kosten voor de gebruiker betekenen. Foto: hollandse hoogte/ger loeffen

Een doorsnee gezin betaalt 329 euro extra voor de zogenaamde ODV-kosten, zoals groenestroomcertificaten, sociale en technische verplichtingen. ‘Aanzienlijk en weinig transparant’, zegt de Vreg.

Technische verplichtingen, sociale maatregelen en ecologische ingrepen zoals groenestroomcertificaten en premies voor energiebesparende werkzaamheden. De overheid legt een resem verplichtingen op aan leveranciers en distributienetbeheerders binnen het energienetwerk. De openbaredienstverplichtingen (ODV), zo worden ze genoemd.

Die komen voor een deel op de energiefactuur van gezinnen en bedrijven terecht, maar zijn daar niet rechtstreeks op af te lezen. Ze zitten verwerkt in distributienettarieven, de energieprijs zelf, en extra heffingen.

De Vlaamse energieregulator Vreg berekende voor het eerst wat die ODV-kosten voor de gebruiker betekenen. Bij een doorsnee gezin wegen ze vooral op de elektriciteitsfactuur. Die ligt 251,68 euro hoger door Vlaamse ODV-kosten. De aardgasfactuur stijgt met 26,74 euro. Daar komen nog federale heffingen bij. Samengeteld stijgt de energiefactuur met 329 euro. 

Ook een doorsnee klein bedrijf ziet de factuur aardig aandikken. Voor elektriciteit betaalt een klein bedrijf 2.424,85 euro Vlaamse ODV-kosten, voor aardgas 127,87 euro. Met federale heffingen bij is een klein bedrijf 4.207,4 euro kwijt.

Heffingen verhogen energiefactuur gezin met 329 euro
De Vreg wil met het rapport bijdragen tot een voor iedereen betaalbare energietransitie. Foto: belga

‘Verkeerd signaal’

De Vreg stelt daarmee vast dat de totale maatschappelijke kost van de ODV’s ‘naast aanzienlijk, ook weinig inzichtelijk is’. Eerdere studies besloten al dat de kosten in het buitenland voor gebruikers een stuk lager liggen, en dat dat voor een groot deel te wijten is aan de ODV-kosten. Het gros van de ODV-kosten komt van het Vlaamse niveau, goed voor 1,7 miljard euro btw inbegrepen. De Vlaamse overheid zou de heffingen beter uit de algemene middelen financieren, in plaats van ze op de elektriciteitsfactuur te zetten, vinden critici.

De Vreg stelt zich ook vragen bij het feit dat vooral de elektriciteitsfactuur zo zwaar belast wordt, in vergelijking met aardgas. Want elektriciteit zal alleen maar belangrijker worden, als we minder uitstoot van broeikasgassen willen. ‘Gelet op de energietransitie, die onder andere tot veel meer warmtepompen en elektrische voertuigen zal leiden, en de verdere groei van decentrale hernieuwbare productie, is elektriciteit een energiedrager van de toekomst. Om te evolueren naar een koolstofarm energiesysteem geeft dit dus een verkeerd signaal.’

De Vreg wil met het rapport bijdragen tot een voor iedereen betaalbare energietransitie, zegt algemeen directeur Pieterjan Renier: ‘We hopen dat de transparantie die dit rapport brengt de aanzet zal zijn voor de beleidsmakers om de huidige ODV’s en hun financieringswijze te herbekijken. We moeten werk maken van een betaalbare energietransitie.’