De tram die dinsdagavond in het Antwerpse district Deurne tegen een appartementsgebouw reed nadat hij was ontspoord, is woensdagavond eindelijk van het gebouw verwijderd. Het tramverkeer op lijnen 4 en 9 kan door het vele resterende opruimwerk wel allicht pas donderdagochtend worden hervat.

Bij het ongeval vielen vier gewonden, van wie twee ernstig. De slachtoffers vielen allemaal op de tram zelf, aangezien op het gelijkvloers van het appartementsgebouw een tandartspraktijk gevestigd was en de bovenliggende appartementen nauwelijks schade opliepen. Door de ravage moesten de bewoners wel de nacht in een hotel doorbrengen.

Woensdag werd het gebouw eerst voor alle veiligheid van binnenuit gestut, vooraleer de tram werd verwijderd. De stabiliteit van het gebouw is nu gegarandeerd, de bewoners mogen opnieuw naar huis.

'Bij het nemen van de bocht op de hoek van de Cruyslei en de Boekenberglei is de tram volledig ontspoord. Hoe dat precies is kunnen gebeuren, is voorlopig onduidelijk', zegt Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie.

Onderzoek loopt

Op hetzelfde kruispunt ontspoorden al eerder trams en belandde er ooit ook al een op zijn flank. Maar iets van deze schaal maakten de buren nog nooit mee. Buurtbewoners spreken in Gazet van Antwerpen van 'overdreven snelheid', maar De Lijn wijst erop dat het onderzoek loopt (de remmen kunnen bijvoorbeeld defect geweest zijn) en dat de chauffeur van de tram veel ervaring heeft.

Bij het incident van gisteravond laat raakte de trambestuurder vrij ernstig gewond. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Eén passagier was een tijdlang in levensgevaar. Drie andere inzittenden raakten lichtgewond.