Overnemer Corelio Printing schrapt helft jobs
Foto: Marc Herremans

Drukkerij Moderna printing uit Beringen neemt het failliete Corelio Printing uit Erpe-Mere over. Slechts de helft van de 160 personeelsleden kunnen aan de slag blijven na de overname.

Later deze week zal de directie een deel van het personeel een job aanbieden bij de opvolger van Corelio Printing, die volgens een vakbondsbron ‘Rotoma’ zal heten. Bij Corelio Printing rolt onder meer De Standaard Magazine, Paris Match en Elle van de drukpers.

Vrijdag werd Corelio Printing failliet verklaard. Overleg met overnamekandidaat Moderna leidde maandag niet tot een akkoord. Vooral achterstallige betalingen en onbetaalde leningen hadden argwaan gewekt bij de potentiële overnemer, waardoor een faillissement onafwendbaar werd.

Moderna is een familiebedrijf dat in Beringen folders drukt, brochures, magazines en catalogi. Er werken meer dan 85 personeelsleden en enkele tijdelijke werkkrachten. Dinsdag werden de gesprekken hervat en volgde een succesvol overnamebod, al wordt de helft van het personeel dus ontslagen.

Volgens vakbondsvertegenwoordiger Erwin Callebaut van BBTK is dinsdag geen sprake van een werkonderbreking en dat zou zo blijven tot er meer duidelijkheid is over de verdere afwikkeling. Zowat de helft van de personeelsleden zal aan de slag blijven na een consultatieronde door de directie bij de huidige productieverantwoordelijken.

‘Moderna hanteert een ‘lean and mean’ bedrijfsstrategie’, zegt Leen Van Lierde van ACLVB, ‘waarbij ze erg strikt en met minimale bezetting gaan draaien.’ Waarschijnlijk zullen vooral bedienden getroffen worden. ‘Het zal niet meer het Corelio Printing van vroeger zijn. Het wordt een andere manier van werken’

De komende dagen volgen gesprekken met het personeel, dat ondanks het banenverlies wel loongarantie krijgt. De nachtploeg, die dinsdag aan de slag gaat, zal betaald worden door Moderna. Vorige prestaties worden uitbetaald door de curatoren.

Personeelsleden die na de overname willen blijven, zullen doorstarten aan gelijke arbeidsvoorwaarden. Wie dat wil, kan het bedrijf ook vrijwillig verlaten. Volgende week zal het personeelsbestand teruggebracht worden tot 80 à 85 personeelsleden.

De administratieve diensten van het bedrijf zullen gecentraliseerd worden en een reeks ‘problematische’ klanten zal geschrapt worden. Maar de werkdruk aan de drukpers kan onder de nieuwe directie ook toenemen.

Donderdag volgt een personeelsvergadering bij Corelio Printing waarbij het verloop van de overgang geëvalueerd zal worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in