Sociaaldemocraten bereid Conte te steunen als premier
Foto: AP

De Vijfsterrenbeweging en Partitio Democratico (PD) praten opnieuw met elkaar over de vorming van een Italiaanse regering. Eerder vandaag waren de gesprekken tijdelijk opgeschort, omdat PD naar de mening van Vijfsterren niet duidelijk genoeg was over de positie van huidig premier Giuseppe Conte. Maar een veto komt er niet.

De Italiaanse regering van de radicaal-rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterren kwam vorige week ten val. Sindsdien praat Vijfsterren met PD over het vormen van een nieuwe coalitie, en zo vervroegde verkiezingen af te wenden.

Tot gisteren liepen die gesprekken goed, maar vanmiddag leek het er toch even op alsof ze zouden stranden. De PD had nog steeds niet formeel gezegd dat ze kan instemmen met Conte als regeringsleider. De jurist Conte behoort formeel niet tot een partij, maar leunt wel dicht aan bij Vijfsterren.

Luigi Di Maio wou eerst dat er duidelijkheid was. Deze namiddag kreeg hij die, en konden de inhoudelijke gesprekken over het regeringsprogramma hervatten. Volgens Italiaanse media zou er ook felle discussie geweest zijn over welke partij de minister van Binnenlandse Zaken mag leveren, maar Di Maio ontkent alvast dat hij die post heeft opgeëist.

Nu er weer verder gepraat wordt, kan het volgens het gezaghebbende sociaaldemocratische parlementslid Emanuele Fiano snel gaan. Hij verwacht ‘binnen enkele uren’ al ‘grote stappen’ te zetten.

President Sergio Mattarella houdt woensdagavond nieuwe consultaties met alle partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn. Op dat moment moet hij beslissen of er een alternatieve regering komt of nieuwe verkiezingen.