Belgische kmo’s creëerden al meer dan 20.000 jobs dit jaar
SD Worx stelt de groei vooral vast in de horeca. Foto: dkr

De tewerkstelling bij de Belgische kmo’s is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 procent toegenomen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de stijging bijna dubbel zo groot. Met het eerste kwartaal erbij geteld staat de aangroei op meer dan 20.000 jobs.

De cijfers komen van het HR-dienstverlener SD Worx. Die merkt de groei voornamelijk bij de kmo’s tot 50 werknemers. Vooral Vlaanderen kent dit kwartaal een groei, met Oost- en West-Vlaanderen op kop.

‘Dit tweede kwartaal is merkelijk beter dan vorig jaar’, zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur adviseur kmo’s bij SD Worx. ‘Het jaar is sterk ingezet qua tewerkstelling bij onze kmo’s en deze trend houdt aan. We schatten voor de eerste jaarhelft een positieve jobaangroei van meer dan 20.000 jobs bij Belgische kmo’s tot 100 medewerkers. Het laatste kwartaal zien we dat vooral de kleinere kmo’s groeien. Het aandeel min-25-jarigen kende een terugval, maar het aandeel 55-plussers steeg sterker, vooral in Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. Ook juni lijkt (nog) niet de periode om schoolverlaters aan te trekken.’

SD Worx stelt de groei vooral vast in de horeca, quartaire sector (onderwijs, zorgsector, creatieve sector, sport en recreatie) en financiële dienstverlening (exclusief verzekeringen), al zijn er regionale verschillen. In de sectoren textiel, chemie, vervaardiging van producten en machines en transport, in de groot- en kleinhandel en de verzekerings-en adviesbureaus was er in het tweede kwartaal een terugval waar te nemen.