Ozonalarm op zes plaatsen van kracht voor ouderen en kinderen
Foto: Photo News

De combinatie van luchtvervuiling, zonnig en warm weer zorgen momenteel voor hogere ozonconcentraties in ons land. Op zes plaatsen is de zogenaamde informatiedrempel overschreden. Dat betekent dat mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling daar best geen zware fysieke inspanningen doen.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Het gaat om de meetstations Destelbergen (205 µg/m³), Baudelopark in Gent (206 µg/m³), Sint-Kruis-Winkel (199 µg/m³), Moerkerke (186 µg/m³), Idegem (182 µg/m³) en Herstal (181 µg/m³).

Ook zondag werden er al hoge ozonconcentraties gemeten en werd de Europese informatiedrempel op één meetplaats overschreden, meer bepaald in Berendrecht. Ircel verwacht ook de volgende dagen nog hoge ozonconcentraties, met name in de late namiddag of vroege avond. Vanaf donderdag, als de temperatuur gaat zakken, zouden de ozonconcentraties opnieuw evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar, klinkt het.

Bij een overschrijding van de informatiedrempel wordt personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen) aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in