G7 maakt noodhulp vrij voor Amazonegebied
Foto: Photo News

De G7 zal 20 miljoen dollar noodhulp voor het Amazonewoud vrijmaken. Dat hebben de diensten van de Franse president Emmanuel Macron bekendgemaakt in de marge van de G7-top in Biarritz.

Met het geld willen de zeven grootmachten blusvliegtuigen van het type Canadair inzetten tegen de vele branden die het woud teisteren.

Behalve de financiering van een vloot blusvliegtuigen, die in de regio gebaseerd zijn, zijn de landen van de G7 het ook eens geraakt over steun op middellange termijn om herbebossing in het Amazonegebied te ondersteunen. Dat luik wordt eind september gepresenteerd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Daarvoor is wel het akkoord van Brazilië nodig en moet er samengewerkt worden met ngo’s en de lokale bevolking, zo preciseert het Elysée.

De Franse president Macron haalde vorige week als eerste uit naar de Braziliaanse leider Bolsonaro na de bosbranden. Hij riep ook op om een handelsakkoord tussen de EU en onder meer Brazilië voorlopig niet te ratificeren.

Vorige week antwoordde de Braziliaanse president fel op zijn Franse collega Macron. Hij gaf hem op Twitter een sneer omdat die een oude foto had gebruikt om de bosbranden in het Amazonewoud aan de kaak te stellen.

Zondag veranderde de toon van Bolsonaro echter. De president zegt het leger in te zetten om het vuur en de vlammende internationale kritiek te blussen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig