G7 maakt 20 miljoen dollar vrij voor brandende Amazone
Foto: AFP

De G7 zal 20 miljoen dollar aan noodhulp voor het Amazonewoud vrijmaken. Dat hebben de diensten van de Franse president Emmanuel Macron maandag bekendgemaakt in de marge van de G7-top in Biarritz.

Met het geld willen de zeven grootmachten blusvliegtuigen van het type Canadair inzetten tegen de vele branden die het woud teisteren.

Behalve de financiering van een vloot blusvliegtuigen, die in de regio gestationeerd zijn, zijn de landen van de G7 het ook eens geraakt over geld om op middellange termijn herbebossing in het Amazonegebied te ondersteunen. Dat luik wordt eind september gepresenteerd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Daarvoor is het akkoord van Brazilië nodig en moet er samengewerkt worden met ngo’s en de lokale bevolking, zo preciseert het Elysée.

De aankondiging volgde na een sessie over klimaatsverandering, de oceanen en biodiversiteit die ook werd bijgewoond door vertegenwoordigers en diplomaten van landen die geen lid zijn van de G7. De Amerikaanse president Donald Trump woonde volgens Frans president Macron die sessie niet bij. Volgens een Witte Huis-woordvoerster nam een stafmedewerker de plek van Trump in.