Johnson: ‘Bij harde Brexit betalen we maar een deeltje van de scheidingsfactuur’
Boris Johnson (rechts) met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, op de G7-top. Foto: Photo News

Als Groot-Brittannië de Europese Unie eind oktober verlaat zonder akkoord, zullen de Britten maar een deeltje van de echtscheidingsfactuur betalen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zondag gezegd in interviews in de marge van de G7-top in het Franse Biarritz.

Johnson ziet de kansen op een akkoord stijgen, maar benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk zich voorbereidt op een ‘no deal’.

Het Brexitakkoord dat Johnsons voorganger Theresa May met de EU sloot, voorzag dat de Britten 39 miljard pond zouden betalen, maar volgens Sky News zou Johnson bij een ‘no deal’ slechts 9 miljard euro willen betalen. ‘Het echtscheidingsakkoord is dood’, zei Johnson en zonder Brexitdeal zijn de Britten niet meer verplicht om de hele factuur te betalen.

Johnson wil zoals bekend niet weten van de backstop uit het akkoord - een vangnet om te voorkomen dat er tussen Ierland en Noord-Ierland opnieuw een harde grens komt. De EU wil die backstop niet schrappen en wil het akkoord niet globaal opnieuw onderhandelen.