Bourgeois: ‘Als Reynders volop voor Vlaamse economie gaat, steun ik hem’
Geert Bourgeois (N-VA). Foto: Frank Bahnmuller

Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) laat zijn stem voor of tegen Didier Reynders afhangen van houding tegenover Brexit.

‘Ik ben hier niet gelukkig mee, maar ik wil ook niet wrokkig zijn.’ Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) kijkt vooral uit naar de positie die Didier Reynders (MR) als Europees commissaris zal innemen tegenover de Brexit. ‘Zal hij zich op de Franse revanchistische lijn zetten, of het onderste uit de kan halen om een zachte Brexit te verwezenlijken? Daar zal mijn standpunt van afhangen’, zegt Bourgeois.

Hij sluit niet uit dat hij toch voor de nieuwe Europese commissaris van België stemt in het Europees Parlement. ‘Maar dan moet hij volop gaan voor de Vlaamse economie’, zegt Bourgeois. ‘78 procent van de Belgische uitvoer naar Groot-Brittannië komt uit Vlaanderen, er kunnen 28.000 jobs verloren gaan’, waarschuwt hij. ‘Ik verwacht dat Reynders ons steun geeft om onze jobs te beschermen.’

Dat betekent voor hem dat Reynders in de Europese Commissie ook pleit voor een Europees steunfonds voor ondernemingen die getroffen zijn door de Brexit, de uitbreiding steunt van het Europees Globalisatiefonds naar KMO’s en zich achter de voorstellen schaart om de regels voor staatssteun tijdelijk te versoepelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig