Verrassing op G7-top: Iraanse minister komt langs
Het toestel van de Iraanse minister op de luchthaven van Biarritz. Foto: AFP

Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, is onverwacht aangekomen op de G7-top in Biarritz.

Het was de website flightradar24.com, die de bewegingen van vliegtuigen traceert, die het nieuwtje als eerste bracht: een Iraanse privéjet was geland op de luchthaven van Biarritz in Frankrijk. En die was nochtans afgesloten, een van de vele veiligheidsmaatregelen tijdens de G7-top.

Het Iraanse regime heeft de aanwezigheid van Zarif bevestigd. Volgens de staatstelevisie zal hij echter niet spreken met de Amerikaanse delegatie van president Donald Trump. Trump zelf wou geen commentaar geven op de Iraanse aanwezigheid.

Volgens het Elysée zal Zarif wel overleggen met Jean-Yves Le Drian, zijn Franse tegenhanger. Zarif was vrijdag nog in Parijs bij de Franse president Emmanuel Macron om te praten over het nucleaire akkoord, dat de VS in mei hebben opgezegd. De Amerikaanse handelssancties ten aanzien van Iran werden ook opgevoerd. Dat leidde tot verhoogde spanningen tussen Iran, de VS en Groot-Brittannië, onder meer in de Straat van Hormoes, een belangrijke scheepvaartroute voor petroleumtankers in de Golf.

Eerder op de G7-top wimpelde Trump de Franse bemiddelingspogingen van president Emmanuel Macron af. Hij zei dat hij blij was dat Parijs contact legt met Teheran om de problemen te ontmijnen, maar dat hij zijn eigen agenda zal voortzetten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig