Red Panthers vermijden degradatie uit A-poule na zege tegen Wit-Rusland
Foto: BELGA

De Red Panthers hebben hun Europees kampioenschap met een positieve noot afgesloten. De Belgische dames versloegen Wit-Rusland met 3-1 in de degradatiepoule en blijven zo in de Europese A-poule.

De Belgische vrouwen moesten de wedstrijd tegen Wit-Rusland absoluut winnen om in de top zes te eindigen en zodoende in de Europese A-groep te blijven. Druk op de ketel, met andere woorden, maar de Panthers stelden orde op zaken. Stephanie Vanden Borre opende in het tweede kwart de score, kort na de pauze werd die score verdubbeld door kapitein én jubilaris Barbara Nelen - het was haar 250ste wedstrijd voor de Red Panthers. De Wit-Russinnen scoorden via Bahoeshevich de aansluitingstreffer, maar Jill Boon zorgde in het slot met een schitterend doelpunt voor zekerheid: 3-1 was de eindstand.

Tweede in degradatiepoule

De Panthers begonnen het EK sterk, met een 1-1-draw tegen topfavoriet Nederland (FIH 1) en een 4-1-zege tegen Rusland (FIH 23). Maar een zure 1-0-nederlaag tegen Spanje (FIH 7) veroordeelde hen tot het spelen van de degradatiepoule. Hierin verloor België de eerste partij tegen Ierland (FIH 8) met 1-2.

Hun zege tegen Rusland namen de Belgen mee naar de degradatiepoule, waardoor ze de groep afsluiten op de tweede plaats met zes punten. Ierland (9 ptn) wint de degradatiepoule, Rusland (3 ptn) en Wit-Rusland (0 ptn) sluiten de rangen. Die laatste twee landen degraderen naar de Nations Trophy.

Later zondag volgen de medaillewedstrijden. Spanje speelt om het brons tegen Engeland (FIH 4), waarna Nederland tegen Duitsland (FIH 5) om de Europese titel bikkelt.

“Heel veel druk”

“Er lag heel wat druk op de schouders bij de meisjes om de degradatie te vermijden”, bekende bondscoach Niels Thijssen na de wedstrijd. “Maar ze hebben hun job gedaan. Er stond een betere organisatie dan in de twee vorige wedstrijden. Ze wisten dat ze geduldig moesten zijn.”

Met een zesde plaats bleven de Panthers voor eigen volk onder de verwachtingen. Na het uitstekende en hoopgevende vorige EK, dat met een tweede plaats werd afgesloten, werd deze keer minstens op een plaats in de halve finales gerekend. Nederlagen tegen Spanje en Ierland beslisten daar anders over. “Uit die verloren wedstrijden moeten we lessen trekken, maar daarnaast mogen we ook de voorgaande overwinningen niet vergeten. Het is wat kort door de bocht als je stelt dat het mentale aspect mijn team de kwalificatie voor de halve finales gekost heeft. De balans is positief, in de voorbije twee jaar hebben we enorme vooruitgang geboekt.”