Nasa doet onderzoek naar eerste misdrijf vanuit ruimte
Anne McClain Foto: AFP

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa heeft een onderzoek opgestart naar een mogelijk misdrijf dat in de ruimte zou gepleegd zijn. De mogelijke identiteitsfraude zou het eerste ruimtemisdrijf ooit.

Dat meldt de krant The New York Times. De astronaute Anne McClain zou zich op onrechtmatige wijze toegang hebben verschaft tot de bankrekening van haar ex-vrouw. Ze zou dat gedaan hebben tijdens haar zes maanden durende missie in het internationaal ruimtestation ISS.

Toen Summer Worden, de ex van McClain, dat ontdekte, diende ze een klacht in bij de Federal Trade Commission. Ook bij de algemene inspectie van Nasa werd een klacht neergelegd.

Volgens The New York Times is er wellicht geen geld van de rekening gehaald. De astronaute wordt wel beschuldigd van identiteitsfraude. Ook wordt aangehaald dat McClain mogelijk op zoek was naar bezwarend materiaal om Worden de voogdij over hun zoon te ontzeggen.

McClain, die in juni naar de aarde terugkeerde, zegt via haar advocaat dat ze niets verkeerd heeft gedaan. Ze zegt dat ze in het ISS enkel de gemeenschappelijke rekening van het koppel bekeek, omdat ze wilde nagaan of alles in orde was met de - nog steeds verstrengelde - financiën van het ex-paar.

Zo wilde ze zeker weten of er nog wel genoeg geld aanwezig was voor de opvoeding van hun kind. McClain zegt dat dit tijdens de relatie ook al gebeurde en dat ze gewoon gebruikmaakte van het wachtwoord dat ze toen van Worden had gekregen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig