Algerijnse politiechef en minister van Cultuur stappen op na doden bij rapconcert
Toeschouwers werden vertrappeld nadat er paniek was uitgebroken in het stadion. Foto: AP

De Algerijnse minister van Cultuur Meriem Merdaci neemt ontslag na de dood van vijf jongeren donderdagavond tijdens een rapconcert in Algiers. Zij werden vertrappeld nadat paniek uitbrak aan een van de ingangen van het oude stadion waar het concert plaatsvond. President Abdelkader Bensalah heeft ook het hoofd van de nationale politie vervangen.

Het bewuste concert was van de Algerijnse rapper Soolking, die al vijf jaar in Frankrijk woont. Zijn concert donderdagavond was het enige optreden in Algerije.

Het oude stadion in Algiers was volgelopen met 45.000 toeschouwers, vooral tieners, terwijl er buiten nog veel mensen met een kaartje stonden. Aan één van de ingangen ontstond paniek. Vijf mensen tussen 13 en 22 jaar kwamen om, 21 anderen raakten gewond. Het concert ging gewoon door en was op nationale televisie te zien.

Premier Noureddine Bedoui had vrijdag al de directeur ontslagen van het overheidsorgaan dat het concert had georganiseerd. Zaterdag stapte eerst de minister van Cultuur op, later op de dag maakte interim-president Bensalah bekend dat het hoofd van de nationale politie wordt vervangen. Het parket van Algiers onderzoekt nog of er nog verantwoordelijken kunnen worden aangeduid.

Aftreden Bouteflika

De Algerijnse rapper Soolking schreef onder meer een nummer over de protestbeweging in Algerije, die in april van dit jaar leidde tot het vertrek van president Bouteflika, die twintig jaar lang aan het hoofd stond van het land.

Sinds zijn aftreden gaan de protesten tegen het oude regime door. Heel wat Bouteflika-getrouwe functionarissen en zakenmensen kwamen sindsdien in opspraak nadat corruptieonderzoeken tegen hen werden geopend.