‘Kamping Kitsch is een groot carnaval’, vertelt woordvoerder Tom Van Groeningen. ‘Ben je niet verkleed, dan kom je er niet in.’ En dat de bezoekers moeite hebben gestoken in het outfit, is duidelijk. Zelden was er zo veel kleur en fluo te zien op een festivalweide.

‘Deze editie is volledig uitverkocht. We houden het voorlopig op 20.000 tickets, maar er is nog heel wat groeipotentieel’, zegt Van Groeningen.

Het marginaalste feestje van het land is eigenlijk een uit de hand gelopen grap. Het begon met een verkleedfeestje van enkele vrienden in Knokke in 2011 maar is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig festival. Voor de negende editie staan er niet minder dan negen podia, meer dan honderd artiesten en een handvol kermisattracties. Ook radiozender Studio Brussel is aanwezig met zijn Studio Brussel Kermis.

Twee jaar geleden liep het festival wat uit de hand en waren er tal van meldingen over handtastelijkheden. ‘Op de weide is er een meldpunt waar slachtoffers van ongewenste intimiteiten terecht kunnen’, zegt Van Groeningen daarover. ‘Voorlopig zijn er nog geen meldingen binnengekomen. Misschien zijn festivalgangers op een dag als deze wat toleranter? We hameren er in elk geval op bij de bezoekers dat dit soort zaken onaanvaardbaar zijn.’ Ook de politie is talrijk aanwezig en er hangen camera’s.

Van Groeningen: ‘Hier krijgen mensen de kans om voor een dag eens iemand anders te zijn. Hier lopen bankdirecteurs en bakkers, maar iedereen is even gek verkleed en laat zich volledig gaan.’