Actievoerders gooien stenen, politie gebruikt traangas bij betoging tegen G7
Foto: EPA-EFE
Bij protesten tegen de G7-top in het Franse Biarritz is het tot incidenten gekomen tussen actievoerders en de politie. In het nabijgelegen Bayonne gooiden betogers met stenen naar politieagenten die een brug afsloten. De politie antwoordde met traangas en zette het waterkanon in. Minstens 68 mensen zijn opgepakt. Daarvan werden er 38 in voorlopige hechtenis genomen.

De schermutselingen vonden plaats kort na de start van de G7-top. Protesten in Biarritz zelf zijn niet mogelijk, de badplaats is hermetisch afgesloten. Daarvoor zijn niet minder dan 13.200 agenten ingezet.

In het protest stapten onder meer antikapitalisten, ecologisten, andersglobalisten en Baskische nationalisten mee. Ook tientallen gele hesjes hebben zich tussen de manifestanten gemengd.

Eerder op de dag was er een grote protestactie in Hendaye, een stadje iets verderop. 15.000 mensen stapten op in een grote betoging. Ze menen dat de G7-leiders een neoliberaal beleid voorstaan dat de ongelijkheid zal vergroten, terwijl de Franse president Macron beweert dat de G7-top net moet gaan over het bestrijden van ongelijkheid. Bij die protestactie verliep alles rustig.

‘Het is belangrijk om te tonen dat de bevolking op straat komt en niet akkoord gaat met de wereld zoals die ons wordt aangeboden’, zegt een 47-jarig lid van Bizi, een organisatie van Baskische andersglobalisten. ‘We hopen dat de mars vreedzaam kan plaatsvinden, ook al zijn we bang voor enkele ongeregeldheden. Maar we hebben alles in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat zoiets niet zal gebeuren.’