Bolsonaro belooft ‘nultolerantie’ voor brandstichters Amazonewoud
Foto: REUTERS

De Braziliaanse regering gaat een nultolerantiebeleid voeren tegen brandstichters, zo heeft president Jair Bolsonaro bekendgemaakt. De aankondiging komt er op een moment dat Bolsonaro steeds meer kritiek krijgt, omdat hij te weinig inspanningen zou geleverd hebben om het Amazonewoud te beschermen.

‘We zijn een regering die een nultolerantiebeleid voert tegen misdaden, en op milieuvlak is dat niet anders’, zo verklaarde Bolsonaro in een televisietoespraak. ‘We zullen krachtig optreden om de branden onder controle te brengen.’

Bolsonaro had vrijdag ook al beslist het leger in te zetten om de bosbranden te bestrijden. Militairen kregen daarbij ook de opdracht tot ‘preventieve en repressieve acties tegen milieucriminaliteit’. Het is nog niet duidelijk hoeveel troepen er worden ingezet.

In Brazilië woeden de zwaarste bosbranden sinds jaren. Sinds januari namen het vuur en de ontbossing in het grootste land van Zuid-Amerika met 83 procent toe vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar, meldde de krant Folha de S. Paulo op basis van satellietgegevens. In totaal werden 72.843 branden geregistreerd. In de meeste gevallen ging het om terrein in privébezit, maar ook in natuurreservaten en op landerijen van de inheemse bevolking breken telkens weer branden uit.

G7

De Franse president Emmanuel Macron heeft de bosbranden ook op de agenda laten zetten van de G7-top, die zaterdag van start gaat in de Zuid-Franse stad Biarritz. In een tien minuten durende televisietoespraak zaterdagmiddag maakte Macron duidelijk wat er voor hem de komende uren op het spel staat. Critici vrezen dat de top er vooral een van verdeeldheid zal zijn. Macron wil dat de top, ondanks de meningsverschillen, resultaten oplevert.

Zo hoopt Macron andere leiders mee te mobiliseren om actie te ondernemen tegen de bosbranden in het Amazonegebied. ‘We zijn allemaal betrokken partij, Frankrijk is dat ongetwijfeld nog meer’, aldus de Franse president. Het overzeese departement Frans-Guyana ligt namelijk in het Amazonegebied. Macron hoopt de G7-leiders te overtuigen om, samen met de landen in het gebied, tegen het vuur te strijden en werk te maken van herbebossing.

Maar Bolsonaro hekelt die beslissing als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden. ‘De Braziliaanse regering staat open voor een dialoog die berust op objectieve gegevens en wederzijds respect’, zei het Braziliaanse staatshoofd op Twitter.