De oproerpolitie in Hongkong heeft zaterdag een charge uitgevoerd tegen de manifesten die waren bijeengekomen aan het politiekantoor van Ngau Tau Kok, in de industriewijk Kwun Tong. Er werd traangas ingezet om de betogers uit elkaar te drijven.

Enkele duizenden betogers waren zaterdag niet naar het eindpunt van een vreedzame manifestatie gestapt, maar hadden halt gehouden in de buurt van het politiekantoor. Ze hadden barricades tegen de politie opgeworpen en versperden het verkeer.

Verschillende betogers gooien met flessen, brandbommen en stenen naar de politie. Maar met behulp van traangas slaagden de agenten erin om de betogers terug te dringen. Minstens een van de manifestanten is opgepakt, zo meldt een journalist ter plaatse.
De politie doorkruist nu ook delen van de vlakbij gelegen residentiële wijk Kowloon. Meer dan honderd agenten met schild patrouilleren om te voorkomen dat betogers weer samenkomen.

De manifestanten waren zaterdag in Kwun Tong samengekomen, omdat het een van de eerste wijken in Hongkong is die gebruik zal maken van slimme CCTV-camera’s. ‘Heel wat mensen hebben schrik dat de regering van Hongkong de camera zal gebruiken om mensen te controleren’ zoals op het Chinese vasteland gebeurt, zegt actievoerder David Chan.

In Hongkong wordt al voor de twaalfde week op rij gemanifesteerd voor vrijheid en democratie. De voormalige Britse kolonie Hongkong is semi-autonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Maar een groot deel van van de 7 miljoen inwoners vreest dat Peking die vrijheden wil inperken.

Na weken van protest is het duidelijk dat het Hongkong zoals we dat vandaag kennen op zijn einde loopt. Buitenlandjournaliste Giselle Nath vertelt in deze video waarom dit voor veel betogers hun laatste kans is.