Humanoide robot raakt niet aan boord van ISS
Foto: EPA-EFE

De Russische Sojoez-capsule met aan boord de humanoïde robot Fiodor, is er zaterdag niet in geslaagd om zich vast te hechten aan het internationaal ruimtestation ISS. Wellicht volgt een nieuwe poging pas maandag.

De koppeling had zaterdagmorgen om 7.30 uur (Belgische tijd) automatisch moeten gebeuren, maar voorlopig heeft die nog niet kunnen plaatsvinden. De capsule was tot op 96 meter van de aanmeerplek genaderd, maar begon daarna weg te driften. Momenteel bevindt ze zich op ongeveer 280 meter van het ISS, zo meldt een reporter van het persbureau Tass vanuit het controlecentrum. Het ruimtevaartuig heeft de manoeuvres voor het uitvoeren van de koppeling opnieuw moeten opstarten.

Volgens het Amerikaanse ruimtevaartagentschap is het mislukken van de koppeling niet te wijten aan de capsule. Wel zou er een probleem zijn met Kurs, het naderings- en koppelingssysteem op het ruimtestation. Een volgende poging om aan te meren zal wellicht pas na 48 uur uitgevoerd kunnen worden, ten vroegste maandagmorgen dus. Tot die tijd zal de Sojoez-capsule op 'veilige afstand' van het ISS blijven.

De capsule van de Sojoez-MS-14 is onbemand, maar bevat wel de mensachtige robot Fiodor, die 1,80 meter groot is en bijna 160 kilogram weegt. Fiodor - Skybot F-850 voor de vrienden - is een Russische voornaam, maar luidt in het Engels Fedor. Dat staat voor ‘Final Experimental Demonstration Object Research’.

De robot moet twee weken lang verschillende taken uitvoeren onder toezicht van de Russische kosmonaut Aleksandr Skvortsov. Hij zal de vaardigheden van Fiodor testen onder micro-zwaartekracht. Een van de belangrijkste vaardigheden van de robot is dat hij menselijke bewegingen kan imiteren, waardoor hij astronauten kan helpen of taken van hen kan overnemen.

Zijn terugkeer is voorzien op 6 september om 20.13 uur Belgische tijd.

Rusland heeft sinds 2002 gebruik gemaakt van Sojoez-FG-draagraketten om mensen naar het ISS te brengen. Maar in 2020 wordt overgeschakeld op de draagraket Sojoez-2.1a, die ook al een Russische vrachtruimteschip van het type Progress gelanceerd heeft. Eén lancering met een Progress mislukte, vandaar de test met een Sojoez-capsule die niet bemand is.