Twitter-account van viroloog Marc Van Ranst verdwenen
Foto: Sven Dillen
Het Twitter-account van Marc Van Ranst, de viroloog die op het sociale medium vaak zijn kritische mening geeft over politiek, is sinds gisterenmiddag verdwenen. ‘Geen idee wat er is gebeurd’, zegt de man.

'Ik heb geen enkel idee wat er is gebeurd, zelf heb ik geen boodschap van Twitter ontvangen', zegt Van Ranst die gisterenmiddag zelf ontdekte dat zijn account niet meer te vinden is. 'Ik heb nu zelf de vraag gesteld aan Twitter en wacht een beetje af.'

Zelf vermoedt hij dat meerdere Twitteraars zijn account hebben gerapporteerd. Op het medium circuleren alleszins posts van verschillende gebruikers met een afbeelding waarin Twitter hen 'bedankt voor hun melding'. Daarin staat vervolgens: 'We hebben ontdekt dat dit account onze regels heeft geschonden.' Marc Van Ranst zelf zegt dat hij nochtans heel goed uitkijkt om geen regels te overtreden.

'Maar ik heb er eigenlijk weinig emotie bij', zegt hij nog over de schorsing van zijn account. Hij wacht nog enkele dagen af, om te zien of het weer geactiveerd zal worden. Zijn Facebook-pagina heeft Van Ranst wel nog.

De KU Leuven-professor trekt op Twitter regelmatig fel van leer tegen het rechtse politiek discours en kreeg het zo al meermaals aan de stok met onder anderen Theo Francken (N-VA). Die bestempelde hem op zijn beurt als 'bloedhond' en 'doctor Haat'.