China komt met nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten
Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping in juni van dit jaar. Foto: AP

Het handelsconflict tussen China en de VS is nog niet gaan liggen. China maakte vandaag bekend dat het bijkomende importheffingen gaat opleggen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

Enkele nieuwe Chinese heffingen gaan al in op 1 september, andere vanaf 15 december. Zo komt er volgende maand een bijkomende heffing van vijf procent op Amerikaanse sojabonen, en Amerikaans varkensvlees importeren betekent tien procent meer invoerrechten betalen. De heffing op auto's stijgt pas in december, maar gaat in een klap wel van vijftien naar 40 procent. 

Vooral voor de Amerikaanse sojaboeren is de verhoging zorgwekkend. Geen enkel land ter wereld importeert zoveel soja als China. Er was al een importheffing van 25 procent op verschuldigd, en dat heeft aan de groothandelsprijs gevreten. Op de groothandelsmarkt zakte de prijs vrijdag na de aankondiging opnieuw met ongeveer een procent.

Maar volgens Arlan Suderman, econoom bij INTL FCStone, zal de verhoging van de heffing op soja in de praktijk weinig verschil maken. 'Dit betekent niets voor de vraag en het aanbod, want kopers waren er sowieso al niet meer', zegt hij aan persagentschap Bloomberg. 'Dit zal niets veranderen aan de hoeveelheid soja die vanuit de VS naar China wordt verscheept.'

President Trump had eerder al importheffingen van tien procent aangekondigd op bijkomend 300 miljard dollar aan Chinese goederen.

De twee economische grootmachten zijn in een handelsoorlog verwikkeld. Het conflict weegt op de al kwakkelende wereldeconomie. De beurzen verloren vrijdag onmiddellijk terrein na de Chinese aankondiging. Wall Street opende duidelijk in het rood, al bleef het verlies beperkt. Op de Brusselse beurs verdween de dagwinst van de Bel20 in enkele minuten tijd van de tabellen. De index zakte een vol procent, tot onder de 3.500 punten. Na de eerste schrik herstelde de beurs zich wel wat.