Werkonderbreking bij Punch Powertrain voorbij
Foto: Tom Palmaers
Bij Punch Powertrain in Sint-Truiden heeft het personeel vrijdag een tijdlang het werk neergelegd. Het personeel is door de directie ingelicht over de gang van zaken, en heeft na de middag het werk hervat.

Berichten in deze krant dat Punch Powertrain banen gaat schrappen, leidden bij het personeel tot onrust. Die eisten duidelijkheid van de directie en die is daar na de middag op ingegaan. Veel informatie circuleert er nog niet. De directie zou beloofd hebben de situatie te willen opklaren maar zegt dat er geen herstructurering gepland is.

'De reacties waren dubbel: ze zijn verrast, maar ook kwaad en verbolgen, dus ze willen snel duidelijkheid', zei Peter Kunnen van ACV-CSC Metea na afloop van de zitting.

Punch Powertrain kampt al een jaar met belangrijke economische werkloosheid bij de arbeiders. De directie was van plan om komende maand met de vakbonden overleg te plegen over ingrepen. Punch vindt dat het gewoon verderzetten van de economische werkloosheid om het tekort aan werk op te vangen, niet meer de ideale formule is.

Het sociaal overleg tussen directie en vakbonden is daarom vervroegd naar donderdag 29 augustus. Voor sommige arbeiders duurt dat te lang. 'Ze gaan wel aan het werk, maar mogelijk kan het in een of andere afdeling wel vertraging opleveren', aldus Kunnen. 'Er zal geen normale productie zijn, maar we zaten sowieso nog met tijdelijke werkloosheid.'

Volgens de metaalvakbond zal er ook maandag gewerkt worden. 'Vanaf maandag gaan we terug evalueren, want in het weekend werkt het gros van de werknemers niet. Wij denken dat maandag het werk hervat zal worden, maar tussen nu en donderdag zal er wat spanning en onrust zijn. Dat kan tot werkonderbrekingen en vertraagd werk leiden', besluit Kunnen.

Het bedrijf kampt niet alleen met een tekort aan werk, maar zit ook financieel in zwaar weer. Overheidsholding LRM heeft een achtergestelde lening van twintig miljoen euro toegestopt. Yinyi beloofde 100 miljoen toe te stoppen, maar het is onduidelijk of de laatste schijf van 30 miljoen is overgemaakt. Yinyi staat zelf onder bescherming tegen zijn schuldeisers.

De Belgische banken die mee de overname van Punch door Yinyi in 2016 hebben gefinancierd, kijken aan tegen belangrijke afschrijvingen op de kredieten. Die kredieten zijn opeisbaar geworden doordat Punch de voorwaarden van zijn kredietcontract heeft geschonden.